Tango Libre

A tangóról szabadon

Egy nevetséges tangóverseny története

 vb-donto-buenos-aires.png2011 júliusában óriási meglepetésünkre az Argentin Tangó Európa-bajnokság döntőjébe jutottunk Ungvári Judittal. A verseny Olaszországban, Torinóban volt megrendezve olyan klasszis – a világbajnoki döntőben is rendszeresen pontozóbíróként szereplő – zsűritagokkal, mint például Juan Carlos Copes, akinek az életéről "Az utolsó tangónk" (Un tango más) című film készült. Nagy volt a boldogság, mert 12. helyezést értük el a döntőben, így el is határoztuk Jucussal, hogy indulunk a következő évi Európa-bajnokságon is. Ezek voltak az előzmények. A cikk az ezt követő tangóversenyünkről szól. 

Valamilyen tangóverseny Budapesten

Miután hazazatértünk Magyarországra két hónappal az EB-t követően véletlenül kiderült, hogy 2011 szeptemberében az IDO (International Dance Organization) szervezésében lesz valamilyen tangóverseny Budapesten. Nagyon megörültem ennek és azzal a mottóval, hogy jó lesz gyakorlásra, nagy győzködések közepette rávettem Jucust, hogy elinduljunk rajta.

Szóltam még két tangós párosnak: Bicsár Janinak és Csikós Timinek, illetve Sinóros-Szabó Botinak és Fülöp Nórinak, hogy jöjjenek el ők is, mert jó kis parti lesz. Valóban az lett, de akkor még nem is sejtettük, hogy a partizás helyett egy nagyon-nagyon fura élményben lesz részünk.

Íme a verseny plakátja:
vilagtanc-fesztival-2011.jpg

IDO Latin-, páros táncok Világ- és Európa-Bajnoksága

Ezzel a fenti címmel lett meghirdetve a budapesti táncverseny. Megérkezve a helyszínre kiderült, hogy a tangó a többi tánc mellett Európa-bajnokságként van feltüntetve. Argentin Tangó Európa-bajnokság Magyarországon?!? Mi nemrég voltunk az igazin. Eléggé megdöbbentünk, főleg amikor megtudtuk, hogy mindössze öt páros jelentkezett.

A selejtező nagyon viccesen kezdődött. A parketten jöttünk rá, hogy a zsűri egész egyszerűen nem tud argentin tangózni. Nekik az csak egy kategória a sok más tánc közül, felőlük akár társastáncos tangót is táncolhatnánk, rumbázhatnánk is verseny közben, nekik valószínűleg az is tetszene. 

Elindult a zene amire improvizálni kellett másfél percen keresztül tangóra, majd mint a diszkóban, átmixelték másfél percre valsra, az utolsó másfél percre pedig milongára. Mi ketten Jucussal a selejtező közben teljesen elvesztettük a fonalat. Mi az ördög ez a lakodalmas megamix?!? Az igazi Európa-Bajnokságon másképp zajlik, ott három tangót rendesen végigjátszanak. Az érthetőség kedvéért, hogy hogyan játszanak le három számot, itt van példának a Magyarországon már sokszor járt Jonathan Saavedra és Clarissa Aragón Tango de Pista világbajnoki győzelme 2015-ből.

Visszatérve a mi kis versenyünkre, egyébként volt igazi argentin szurkolótáborunk, ha versenyző nem is: a Hölgyválasz táncstúdió argentin vendégtanár párosa Christian Duarte és Lilach Mor. Ők sem voltak kevésbé meglepődve, mint mi. 

Egy kategória mindenek felett 

Továbbjutottunk a döntőbe. Mondjuk nem volt nehéz, mert az öt párosból csak egyet ejtettek ki. Ekkor szembesültünk a következő problémával. A döntőben mindenkinek kellett táncolnia egy általa kiválasztott zenére egy Tangó Fantázia koreográfiát. Itt is óriási az eltérés az igazi Európa-bajnokságtól, ott két külön kategória van, Tango Salon és Tango Escenario. Abban az évben, amikor Jonathan Saavedra és Clarissa Aragón nyerte meg a Tango de Pista Világbajnokságot, a Tango Escenariot ez a páros nyerte meg Buenos Airesben.  itt meg valami vegyes saláta a verseny, ahogy az argentinok mondanák ensalada mixta.

Ajjaj, mit tegyünk? Botiéknak és Janiéknak egyszerű dolguk volt, mert nekik Tangó Táncszínházasként volt saját színpadi koreográfiájuk. Nincs mit tenni, improvizálnunk kellett valahogyan Jucussal. Annak érdekében, hogy minél kevesebb ideig szenvedjünk, kikerestem a legrövidebb tangó zenét a gyűjteményemből és azt választottuk fellépőszámnak. Hosszas keresgélés után ez az El Lloron lett, ami egyébként nem is tangó, hanem milonga, cserébe kellően rövid: 1 perc 35 mp.

Így hangzik:

 A döntő, eredményhirdetés, díjátadás


A döntőben újra le kellett táncolni közösen a tango-vals-milonga megamixet, majd következtek a szóló Tangó Fantázia koreográfiák. Mialatt táncoltunk, Chris és Lilach a nézőtéren csapkodták a térdüket a nevetéstől. Ők tudták jól, hogy csak improvizálunk és amit mi művelünk, azt mindennek lehet nevezni, csak Tango Escenarionak nem. Sebaj, lement a verseny, jött az eredményhirdetés. Nem izgultunk, mert azt gondoltuk, hogy ilyen teljesítmény után csak utolsók lehetünk. A hangszórókból azonban óriási megdöbbenésünkre – ha nem is így, de a lényegét tekintve – a következő hangzott el:

Európa-bajnoki negyedik helyezett Bicsár János és Csikós Tímea.
Európa-bajnoki harmadik helyezett Sinóros-Szabó Botond és Fülöp Nóra.
Európa-bajnoki második helyezett Szeghalmi Endre és Ungvári Judit.

Mi lettünk a másodikok. Jaj! Improvizálva színpadi tangót. Jaj! Milonga zenére. JAJ! 

Ráadásul most 2020-ban derült ki, miután végre elolvastam a versenyszabályzatot, hogy a Tango Escenario-t minimum 50%-ban tangó zenére kell táncolni. Éppen ezért, minket ki kellett volna zárjanak, csak hát a zsűri nem ismerte fel, hogy milongát táncolunk és nem tangót. Panem et circenses! Kenyeret és cirkuszt a népnek! Íme az eredmény, amely egyébként az IDO hivatalos oldaláról is elérhető.

ido-verseny.jpg

Uramisten! Mi történt itt? Mai napig emlékszem az élményre, ahogy a díjátadáskor Jucussal a dobogó második fokán toporogva hallgattuk a himnuszt kezünkben a hatalmas kupával. Néztünk egymásra kérdő tekintetettel, hogy mi ez a giccs? Óriási volt a kontraszt, hiszen nem is olyan régen tértünk vissza az igazi Tangó Európa-bajnokságról. Itt pedig az IDO hülyét csinál a mi szeretett táncunkból, kezdve azzal, hogy a zsűri nem tud tangózni, és mindössze öt párost versenyeztetve ki mernek valakit nevezni "Európa-bajnoknak".

Aztán kiderült, hogy az IDO szervezet időtlen-idők óta ezt csinálja a tangóval. Évente többször rendez nevesincs, értelmetlen "Európa-bajnokságokat" és "Világbajnokságokat", ahol nincsenek argentinok, sem zsűriként, sem versenyzőként. A zsűri nem tud tangózni, a néhány versenyző közül is kevesen. Ilyen volt az említett 2011-es év is: az IDO tangó "Európa-bajnokság" Magyarországon öt párossal, IDO tangó "Világbajnokság" Csehországban hat párossal, és egy IDO Világkupa Moszkvában három párossal. Röhög is rajta mindenki.

Azt hinné az ember, hogy már rég megszűnt ez a jelenség, de nem. Az IDO a mai napig rendez ilyen jellegű versenyeket. Az következő ilyen "a zsűri nem tud tangózni IDO verseny" 2020. júniusában lett volna Csehországban, ez most épp egy "Világbajnokság". Különösen izgalmassá és pikánssá teszi a rendezvényt, hogy a tangó itt is csak egy szürke kategória a sok közül. Lehet versenyezni a világbajnoki címért Karibi Show gyerek, junior és felnőtt kategóriában, de van merengue, vagy akár Disco fox (!) kategória és még jó pár egyéb ínyencség.

Tangó Európa-Bajnokság, Világbajnokság - eddigi igazi döntős magyar eredmények

Ezen fura élményeink által motiválva össze is szedtem az eddigi összes, igazi, magyar Európa-bajnoki és világbajnoki döntős eredményt forrásmegjelöléssel.

Megjegyzések: 

  1. Nem attól lesz valami Európa-bajnokság vagy területi (vagyis több országot átfogó) bajnokság, hogy kinevezi magát annak, hanem hogy a Bunos Aires-i hivatalos, az Argentin állam által is elismert Világbajnokság licenszeli és elismeri, így garantálja a színvonalát. Ezért az igazi Európa-bajnokság első helyezettjei egyből a hivatalos Világbajnokság döntőjébe jutnak, a hivatalos területi bajnokságok első helyezettjei pedig a középdöntőbe, és az Európa-bajnokság döntőjébe kerülnek.
  2. A világbajnoki és Európa-bajnoki középdöntős helyezéseket nem vittem fel a listára. Szerencsére elég sokan vagyunk ilyen eredménnyel, és ennek feltárása nagyobb kutatómunkát igényelt volna. 
  3. Az olyan "Európa-bajnokság"-nak illetve "Világbajnokság"-nak nevezett versenyeket, ahol a zsűri nem tud argentin tangózni, szintén nem vittem fel a listára.
  4. Pénzdíjas versenyeket, mint például az European Tango Contest, amit Andreával megnyertünk 2019-ben szintén nem soroltam fel. Bár viccesen lehetne "Európa-bajnokságnak" fordítani, nincs köze a hivatalos Európa- és Világbajnoksághoz legfeljebb a megrendezés formájában és a zsűri erősségében.
  5. A Világ- és Európa-bajnokság a Tango de Salon kategóriát 2015-től Tango de Pistanak hívja.

Lássuk: 

2003.
Josip Bartulovic - Kulik Johanna, Buenos Aires, világbajnoki döntő, Tango Escenario
Az első hivatalos világbajnokságon csak az első három helyezettet jegyezték mind a két kategóriában. Johannáék a több mint 150 induló párosból benne voltak a 11 párral megrendezett döntőben.
forrás: Dél Amerikai Magyar Hírlap (magyar)Pagina 12 (spanyol)La Nueva (spanyol), Clarín (spanyol, Argentína legnagyobb újságja)

Hogy érzékelhessük, milyen óriási eredmény a Tango Escenario világbajnoki döntőjében lenni, és hogy milyen ellenfelekkel kellett megküzdeniük Johannáéknak, íme a 2003. évi Világbajnokság győzteseinek, Gaspar Godoynak és - Gisela Galeassinak a videója. Sajnos a versenyen készült videó valószínűleg nem maradt fenn, csak a versenykoreográfia, amit előadtak valamelyik TV Csatorna műsorában is. Nézzétek meg, még öltöny nélkül is hatásos! Forrás: Ecsedy Áron blogja


2011.
Szeghalmi Endre - Ungvári Judit, Európa-bajnoki döntő, Torinó, Tango de Salon, 12. helyezés
forrás: Európa-bajnokság honlapja webarchívum

2012. 
Szeghalmi Endre - Ungvári Judit, Európa-bajnoki döntő, Roma, Tango de Salon, 10. helyezés
forrás: pdf dokumentum a döntő eredményéről Jucus blogján

2014. 
Kicsi Csongor - Laura Iaru, Európa-bajnoki döntő, Todi, Tango de Salon, 10. helyezés
forrás: Európa-bajnokság FB. oldal.

2015.
Kicsi Csongor - Laura Iaru, Európa-bajnokság, Todi, Tango de Pista,  1. helyezés (valódi Európa-bajnokok)
forrás: Word Dance Tournament Wikipedia

Kicsi Csongor - Laura Iaru, Tangó világbajnoki döntő, Buenos Aires, 24. helyezés
forrás: Tango World Championship - Tango de Pista-final

2016. 
Bicsár János - Nataliya Zavadskaya, Európa-bajnoki döntő,  Cervia, Tango de Pista, 25. helyezés
forrás: Európa-bajnokság FB. oldal

2018.
Szeghalmi Endre - Serbán Andrea, UK Tango Championship, világbajnoki területi bajnokság, 1. helyezés.
forrás: Word Dance Tournament Wikipedia
(az UK Tango Championship győztes követlenül a világbajnoki középdöntőbe és az Európa-bajnoki döntőbe jut.)

Szeghalmi Endre - Serbán Andrea, Európa-bajnoki döntő, Cervia, Tango de Pista, 17. helyezés
forrás: Európa-bajnokság FB. oldal

2019.
Szeghalmi Endre - Serbán Andrea, Európa-bajnoki döntő, Cervia, Tango de Pista, 9. helyezés
forrás: Európa-bajnokság FB. oldal

---
A szerző Szeghalmi Endre tangó táncos. 
A címlap fotó a világbajnoki döntőről Buenos Airesben, forrás: Mundial de Tango Buenos Aires

Szólj hozzá facebookon, vagy olvasd el a többiek kommentjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://tangolibre.blog.hu/api/trackback/id/tr7815736014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása