Tango Libre

A tangóról szabadon

A tangó élő legendája mai napig is annyira aktív, hogy szinte ellentmond a természet törvényeinek
A tangó élő legendája mai napig is annyira aktív, hogy szinte ellentmond a természet törvényeinek

Flaco Dany az argentin tangó egy igazi élő legendája. Nemsokára 83 éves de még mindig óriási tempóval járja világot. Egyik héten még Japánban tanít és lép fel, a másikon pedig már Európában. Így zajlik az élete, ráadásul a mai napig is végig táncolja a tangós bulikat. Flaco Dany Garcia 1936 május 8-án született, a két világháború között.
flaco-dany-4.jpg

Tangózni bármilyen életkorban, bármilyen súllyal

Táncoltunk és beszélgettünk Andreával az argentin ...

A három legjobb tangó paródia
A három legjobb tangó paródia

 

A tangó paródiák imádnivalóak, de sajnos kevés van belőlük. Annyira nehéz műfaj, hogy egy viccesnek szánt fellépés könnyen az előadók paródiájává válhat, de olyat is lehet látni, amikor egy komolynak tűnő show fordul át giccskomédiába. Éppen ezért össze is szedtük a legjobbakat. A lista szubjektív, de nagyon élvezhető.
tango-parody.jpg

Los Guardiola - El Choclo

Számunkra talán a legkedvesebb a Los Guardiola által előadott paródia. A művésznév mögött két ...

A tangó himnusza a világ egyik legfelismerhetőbb melódiája
A tangó himnusza a világ egyik legfelismerhetőbb melódiája

Mindössze négy taktus és szinte mindenki rögtön felismeri a tangó himnuszát, a La Cumparsitát. Slágerekben kérdéses, ki minden idők legsikeresebbje, lehet, hogy a Beatlestől a "Yesterday" vagy a Rolling Stones-tól az "(I can't get no) Satisfaction" vagy egy másik örökzöld, de a tangóban az első helyezett kiléte megkérdőjelezhetetlen. la_cumparsita.jpg

A világ legfelismerhetőbb melódiája

Egyébként már maga az is egy nagyon izgalmas kérdés, hogy melyik a világ ...

A tánc az egyik legcsodálatosabb szavak nélküli kommunikáció
A tánc az egyik legcsodálatosabb szavak nélküli kommunikáció

Szeretünk táncolni.
Mindenki megtalálhatja benne azt a mélységet, azokat a dolgokat, gondolatokat, érzéseket, amit szeret.  Legtöbbünkkel megtörtént már, hogy amikor táncoltunk valakivel, valamilyen érdekes, fantasztikus érzés járta át a testünket, lelkünket. Ahogy talán más páros táncokban is, a tangóban ilyenkor teljesen elmerülünk, megszűnik a tér és az idő, amikor pedig befejezzük a táncot, olyan az érzésünk, mintha már évek óta ismernénk a az adott ...

Óriási testtel is lehet fantasztikusan tangózni
Óriási testtel is lehet fantasztikusan tangózni

Táncolni minden életkorban érdemes és el el lehet bármikor kezdeni. Sokan nem mernek belevágni, ilyen-olyan indokokra hivatkozva, hogy "falábú vagyok", "félénk vagyok", "kövér vagyok"  stb. Nos, a tánc, ahogyan a tangó is, mindenkié, következzen egy bizonyíték arra, hogy a túlsúly nem lehet akadály.
aoniken2.jpg


A világ egyik leghíresebb tangós - kalapos koreográfiája

Ha láttad valaha is a Tango Pasion showt, akkor ismerheted a belőle a kalapos koreográfiát. A ...

A Puszta Fox világhírű sikere Argentínában is nagyot szólt!
A Puszta Fox világhírű sikere Argentínában is nagyot szólt!

Van-e olyan ember Magyarországon aki ne ismerné a Puszta Fox dallamát? Szerintem nincs. Legfeljebb nem ilyen címmel. Biztos hallottad már te is, ha nem is tangóesteken, de inkább lakodalmas mulatságokon.

Először megmutatom az argentinosított, vagyis tangósított, végeredményben foxtrottosított verziót.

Amor en Budapest - Szerelem BudapestenÍgy már ismerős ugye? Enrique Rodriguez, az egyik legnagyobb és legtermékenyebb argentin tangó zenekara. Szinte nincs olyan ...

Tangó és rúdtánc? - Vertikális, de szenvedélyes
Tangó és rúdtánc? - Vertikális, de szenvedélyes

Milyennek képzelnéd el az argentin tangó és a rúdtánc ötvözetét? Nehéz vizualizálni, ugye? Elvégre a tangó egy páros improvizációs tánc, a táncosok leginkább egymásra és befelé figyelnek, míg a rúdtánc egyszereplős, legalábbis a legtöbb esetben. Egy biztos, előadóművészeti szempontból a rúdtáncot leginkább a színpadi tangóhoz lehetne hasonlítani és nem a tangó táncesteken látottakhoz.
sam-sandra-tango.jpg
Amikor a tangó a 19. század elején meghódította Párizst és ...

Bugyivillantás nélkül is lehet színpadi tangó világbajnoki címet nyerni
Bugyivillantás nélkül is lehet színpadi tangó világbajnoki címet nyerni

De a kivétel erősíti a szabályt.

tango-campeones.jpg
Az argentin tangóban alapjában véve két irányadó műfajt különböztetünk meg, az argentin tangóesteken azaz a milongákon táncolt tangót és a színpadi tangót, amelyben a nézők érzékeire próbálnak hatni.

Színpadi tangó és esztétika

A színpadi tangóban rendkívül fontos az esztétika. A nő és a férfi is "jelen" van teljes kisugárzásával, egyéniségével, nem mellesleg a gyengébbik nem mindent bevet a nagyobb hatás ...

A világ legnépszerűbb tangó rádiója, flashmobja és podcastja
A világ legnépszerűbb tangó rádiója, flashmobja és podcastja

  maxresdefault.jpg

Ki nem találnád, de Budapesten van. Magyarország szépen lassan rákerül a világ tangós térképére. Három rekorddal is büszkélkedhetünk: A világ leghallgatottabb tangó rádiója, a világ legtöbbet letöltött tangós podcastja, és a világ legnézettebb tangós flashmobja. MIndez pedig egyetlen egy személyhez tartozik, egy budapesti tangós djhez.

Argentin Tangó Rádió Budapest

2015-ben Gyenis Balázs -aki egyébként Európa egyik elismert tangó lemezlovasa- ...

A világ legkegyetlenebb tangóversenye
A világ legkegyetlenebb tangóversenye

Megalakult a Pelando Variacion a kegyetlen világbajnokság, amely szakított a hagyományokkal és újszerű alapokra helyezte a tangóversenyzést. Szintén Buenos Airesben, mint a hagyományos augusztusi VB. Miért kegyetlen? Mert iszonyú a tempó.
pelando-variacion-tango.png

A világ leghíresebb tangó versenye

A világ leghíresebb és leghitelesebb tangó versenyét az Argentin Tangó Világbajnokságot minden évben Buenos Airesben, Argentínában rendezik meg. Agusztus közepén a világ számos ...

Facebook oldaldoboz