Tango Libre

A tangóról szabadon

Hogyan kell puszit adni Buenos Airesben

img_20190812_173135.jpg

Buenos Airesben vagyunk a tangó világbajnokságon. Ebben az évben nem terveztük jönni Argentínába, de mivel megnyertük a Müngsteri bajnokságot, ezért itt vagyunk, és zajlik is az élet, túl vagyunk a selejtező első napján. Második rész. 

Hogyan kell puszit adni Buenos Airesben?

Akármikor megérkezek Buenos Airesbe, majd pedig vissza Magyarországra, mindenkivel "csókolózni" akarok üdvözléskor. Ugyanis Argentínában egy puszit adnak a bal oldalon, míg Magyarországon kettőt és jobbról kezdik. Hiába végeztem programtervező matematikus szakot a Kosutthon és Franciaországban egyszerűen képtelen vagyok megegyezni és mindig eltévesztem az oldalakat.

Szerencsém van Andival, aki ésszerűen levezette hogyan puszilkodunk Argentínában. Pontosan úgy kell, mint, ahogyan ölelkezel és tangózol. Odaálsz a bal oldalra és kész. Bumm! Megjegyeztem egy életre. Quod erat demonstrandum. Vége a kínos csóközönöknek.

Mi az argentin asado? 

Az argentinok imadják a parázson való sütogetést. Van külön szavuk is rá: asado, és szoktak mellé kertipartikat is szervezni. Vasárnap a Casa del Sol tangós házban voltunk egy zseniális asadon, összekötve a tetőteraszos házibuli milongával, argentin néptánccal.

A házigazda egy magyar lány, Karsza Éva, a tangós ház-fogadó tulaja. Az élete már most most megérne egy regényt, több mint kilenc éve az ő kávézójában szerveztünk milongát Budapesten, élt New Yorkban is, MBA diplomát szerzett. Majd felszámolt mindent, és éli a boldog életét már majdnem argentin állampolgárként. Ha tangós szobára van szükséged Buenos Airesben, egy helyre ahol a többi lakók segítenek bevezetni a helyi milongákba, akkor itt a helyed, ha Argentína jössz.

Tangó világbajnokság

A mezőny rendkívül erős. Itt van például a görög páros, akik Budai Laciék tangó táborában léptek fel és tanítottak, vagy egy másik argentin páros, akik tegnapelőtt este a Tangó Salon Extremo fesztivál záró milongáján léptek fel és még sorolhatnám.  A fesztivált egyébként az a Fernando Galera szervezi, akit Antonella Terrazas hívott Magyarországra és zsűrizett a Jack&Jill tangó versenyen.

744 párosból végül 464 versenyez a Tango de Pista kategóriában, ami egy elképesztő szám, hiszen több mint 900 embert jelent. Nagyon jó a szervezés, megvan, hogy pontosan mikor mehetsz be az öltözőbe, hogy táncolj. Nekünk is lement tegnap az első körünk, ma lesz a második selejtező nap.

Infláció Argentínában

Miközben mi a verseny izgalmait éljük, Argentína éli az életét és a vasárnapi választáson az ellenzék nyert. Buenos Aires nem nagyon bocsátotta meg a kormánynak , hogy a rezsi költségek teljesen elszáltak, például a gáz több mint 3000(!) százalékkal drágult. Egy biztos, a piac rögtön reagált, es az amerikai dollár 25%-al megugrott. Ami persze nekünk külföldieknek mindegy, sőt inkább jó is, mert így Uberrel mentünk a versenyre, de azért az argentin népnek egyre drágább minden.

Elég az írásból, visszamegyek gyakorolni, ma van a selejtező második része és szombaton fellépésünk lesz a La Bruja Milongán a Villa Malcolmban. Igen, itt Buenos Airesben. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tangolibre.blog.hu/api/trackback/id/tr2615007888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása