Tango Libre

A tangóról szabadon

Neked a Kék Osztriga bár jut eszedbe, ha férfiak tangóznak?

 mundial-detango2019-men-dance.jpg
Amikor arra gondolunk, hogy férfiak tangót táncolnak egymással, akkor leginkább a a Rendőrakadémia című film képzeletbeli Kék Osztriga melegbár sztereotípiákkal megtüzdelt jelenete jut az eszünkbe. A valóság ehhez képest sokkal árnyaltabb. A 19 század elején a tangó kialakulásának korszakában a férfiak sok esetben kénytelenek voltak egymással táncolni. Az idők folyamán ez változott és 2019-ben eljutottunk oda, hogy a tangó világbajnokságon harmadik helyezést ért el egy férfi-férfi páros színpadi tangó kategóriában.

Rendőrakadémia - Kék Osztriga melegbár jelenet


A Rendőrakadémia (angolul: Police Academy) egy 1984-ben bemutatott amerikai filmvígjáték. A hat részből álló sorozatban, több jelenet is található a képzeletbeli Kék Osztriga melegbárban (angoul Blue Oyster). Idézzük fel ezt a kultikus tangós-rendőrakadémiás jelenetet azoknak a kedvéért, akik esetleg nem látták még.

A legismertebb férfi-férfi tangós videó

Ha férfiakat látunk tangózni, az nem feltétlenül függ az egyén szexuális irányultságáról, szexuális identitásától, simán lehet, hogy csak egyszerűen szeretnek táncolni. Talán a legjobb példa erre az egyik legnépszerűbb videó a tangósok körében, ahol két férfi egymással lenyűgözően táncol egymással. Ők egy testvérpár, akik végiturnézták az egész világot és a nevük: Los Hermanos Macana azaz Enrique és Guillermo De Fazio.

Már a XIX. század elején is tangóztak férfiak egymással

Menjünk vissza egy kicsit a múltba. Az 19. század elején a legfőképp egyedülálló férfiak bevándorlásának köszönhetően Buenos Airesben sokkal több volt a férfi mint a nő.
"
Férfiként leginkább két lehetőség volt nőhöz közelebb jutni. Az egyik a bordélyház, a másik pedig a tánc. Jó táncosnak lenni pedig nem azt jelentette, hogy ismert egy csomó bonyolult lépést, vagy hogy egy másik férfi jó táncosnak tartja, hanem azt, hogy a Nő érezze jól magát a karjaiban (már abban az időben is :) ), és hogy újra vele akarjon táncolni. Éppen ezért a férfiak kénytelen voltak egymással táncolni, gyakorolni, ahhoz, hogy nőhöz jussanak.
"
 Részlet a : 'Az argentin tangó története III. – A századforduló – tánc, gauchok, kupleráj' című cikkből

Mennyire is tudnak táncolni tangót egymással férfiak?

Nos a válasz az, hogy nagyon. Olyannyira, hogy 2019-ben Buenos Airesben, a világ legfontosabb tangós versenyén  az argentin tangó világbajnokságon egy férfi páros a harmadik helyen végzett de már 2014-ben is negyedik helyezést értek el. Ráadásul ikertestvérek! A Tango de Pista kategóriában is már számos egynemű páros is volt világbajnoki döntős.

Gyors fejtágító. A Színpadi Tangó kategóriában a páros előad egy koreográfiát, a Tango de Pista kategóriában pedig a táncosok csoportosan táncolnak-improvizálnak adott három számra és és így pontozza őket a zsűri.

Íme a dobogós harmadik helyezett tánc 2019-ből:

 
Tehát ha látsz két férfit tangózni egymással akkor nem érdemes rögtön a Kék Osztriga filmjelenetre gondolni, ahogyan az életben is, így a táncban is minden lehetséges. Ezt a kérdést már érdemes sokkal szabadabban lehet kezelni, olyannyira, hogy köztudatba került a Queer tangó fogalom is. Hogy pontosan mi a queer tangó, az már egy másik cikk témája és itt olvashatsz róla többet.


A szerző Szeghalmi Endre a Tango Libre Budapest tánciskola oktatója
2018. UK Tango Championship, 2019. European Tango Contest győztes


Amennyiben kiváncsi vagy, hogy ki nyerte meg 2019-ben a színpadi tangó világbajnokságot, azt itt tudod megnézni, amennyiben kipróbálnád az argentin tangót, akár egy alkalommal is azt pedig velünk is megteheted.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tangolibre.blog.hu/api/trackback/id/tr7015034042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mel gibson 2019.09.04. 09:25:37

Hát ez nagyon gay. Totál Kék Osztriga.

Mad Mind 2019.09.06. 09:39:09

@mel gibson:
Oszt miért is? Te sosem jártál tánciskolába? Ott sem volt mindig pontos az arány. Néha bizony egyeseknek a tanárral, vagy azonos nemű párral kellett gyakorolni.
süti beállítások módosítása