Tango Libre

A tangóról szabadon

A világ legkegyetlenebb tangóversenye
Pelando Variacion tangó világbajnokság

Megalakult a Pelando Variacion a kegyetlen világbajnokság, amely szakított a hagyományokkal és újszerű alapokra helyezte a tangóversenyzést. Szintén Buenos Airesben, mint a hagyományos augusztusi VB. Miért kegyetlen? Mert iszonyú a tempó.
pelando-variacion-tango.png

A világ leghíresebb tangó versenye

A világ leghíresebb és leghitelesebb tangó versenyét az Argentin Tangó Világbajnokságot minden évben Buenos Airesben, Argentínában rendezik meg. Agusztus közepén a világ számos pontjáról érkeznek versenyzők, hogy megmérkőzhessenek a legjobbnak járó címért.
Két kategóriában lehet jelentkezni és bárki indulhat. Az egyik a "Tango de Pista", ami arról szól, hogyan táncolnál egy tangó táncesten. Hogy eldőljön ki a legjobb, körökre, spanyolul "rondas"-okra vannak elosztva a versenyzők. Improvizálva kell táncolni három, egymástól eltérő stílusú tangószámot, majd pedig pontozásos alapon lehet továbbjutni. A másik versenytípus a "Tango Escenario", azaz a színpadi tangó, ahol egy pár mutat be egy általuk kiválasztott zenére egy koreográfiát, majd erre kapnak egy pontszámot a zsűritől.

A felsorolt két kategória adta meg az alapját a tangó versenyeknek. Azonban néhány éve december 11-én megalakult egy új típusú tangó bajnokság.

Miért december 11-én?


Azért december 11, mert ekkor van a tangó világnapja. Miért ekkor? Mert ezen a napon született Carlos Gardel. Ha még nem hallottál róla, hogy ki ő, semmi gond, elegendő azt tudni, hogy énekesként, ő volt az argentin tangó Elvis Presley-e. A tangó tánciskolák és szórakozóhelyek mai napig tele vannak a bekeretezett képeivel, annak ellenére, hogy 1935-ben mindössze 44 évesen meghalt meg egy repülőgép balesetben.

Pelando Variacion

Így az ő születésnapjához is köthető az új stílusú tangóverseny a Pelando Variacion Világbajnokság (P.V.). Az ötlet nagyon eredeti, mert a tangószámoknak csak a leggyorsabb részét kell táncolni egy két percben, az úgynevezett' Variaciónt'. Ez az a rész a tangószámoknál, ahol a zene nagyon felgyorsul, ilyenkor valamelyik zenész, általában a bandoneonos, megmutathatja a virtuozitását, ezáltal a táncosok is sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve.

Belenézve a videókba hamar rá lehet jönni, miért van a címben a kegyetlen szó. A versenyzőknek ugyanis nincsen idejük bemelegedni, rögtön teljesíteni kell, nagy sebességgel, mindenfajta komplex tangós figurákat felhasználva.
2018-ra a P.V. a negyedik évadára már nagyon népszerűvé vált. Nem véletlen, hogy Dél-Amerikán kívül több kontinensen is voltak selejtezők.
Íme az amerikai selejtező győztesei: Yaisuri Salamanca & John Hernan Raigosa


A 2018-as döntő Buenos Airesben


A verseny Buenos Airesben a hagyományos módon zajlott: selejtezőkkel, középdöntővel, és döntővel. Az Argentínán kívüli selejtezők -mint például az amerikai - győztesei már eleve a középdöntőből kezdtek, kihagyva az első megmérettetést.
Buenos Airesben nagyon sok profi tangó táncos dolgozik fellépéses tangós-színházas vacsorákon, így a versenyre is volt jelentkező bőven. Egy ilyen vacsora showban mint például az "Esquina Homero Manzi", a cikk írója is részt vett, de ez egy másik bejegyzés témája lesz.

A Pelando Variacion tangó világbajnokság döntőjét is végül két vérbeli tangó színházas nyerte meg. Nézzétek és csodáljátok a győzteseket!

Kiváncsi vagyok, hogyan lehet ezt jövőre - vagyis az idén - fokozni. Ki fogja megnyerni a Pelando Variaciont?

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Címlapfotó a Pelando Variacion honlapjáról.
A cikk szerzője Endre, tangó oktató, a Tango Libre Budapest tanára.

A bejegyzés trackback címe:

https://tangolibre.blog.hu/api/trackback/id/tr8914536718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása