Tango Libre

A tangóról szabadon

A tangó élő legendája mai napig is annyira aktív, hogy szinte ellentmond a természet törvényeinek

Flaco Dany az argentin tangó egy igazi élő legendája. Nemsokára 83 éves de még mindig óriási tempóval járja világot. Egyik héten még Japánban tanít és lép fel, a másikon pedig már Európában. Így zajlik az élete, ráadásul a mai napig is végig táncolja a tangós bulikat. Flaco Dany Garcia 1936 május 8-án született, a két világháború között.
flaco-dany-4.jpg

Tangózni bármilyen életkorban, bármilyen súllyal

Táncoltunk és beszélgettünk Andreával az argentin tangóról az egyik kereskedelmi tévében. A fellépést megelőzően el is küldtek pár kérdést a szerkesztőségből, hogy körülbelül miket fognak kérdezni. Szinte egyik kérdés se hangzott el, mégis érdekesek voltak a felvetések.


Az egyik kérdés az volt, hogy függ-e testalkattól, hogy valaki tangózhasson? A válasz röviden: nem. Bizonyíték rá az óriási testtel rendelkező Aoniken Quiroga, aki a mai napig is a világ egyik legjobb tangó táncosa.

A másik kérdés az volt, hogy milyen életkorban lehet tangózni. Ezzel kapcsolatban eszembe jut Flaco Dany, aki több mint nyolcvan éves és még mindig a világ egyik legjobb milonga táncosa, ami azért hihetetlen, mert Flaco Dany 1936-ban a két világháború között született.

Flaco Dany a milonga élő legendája

Mielőtt bármit is írunk róla nézzük meg hogyan táncol.

Végighaknizza a világot és úgy lép fel ráadásul, hogy nincs egy állandó táncpartnere. Legendásan híres a fehér öltönye és a fehér cipője amelyet gyakran használ a fellépésein. Tavaly novemberben is volt Magyarországon egy hétvégi tangós rendezvényen csak úgy szórakozásképpen, a Royal Budapest Tango Marathon-on.

Hogyan lehet valaki a legjobbak között több mint 80 évesen? Úgy, hogy az ő specialitása a milonga. Játszi könnyedséggel, minimális erőkifejtéssel táncolja.

moscu11.jpg
Emlékeztetőül, az argentin tangóban, három zenei stílust különböztetünk meg:

  • a tangó, amelyet sokszor hallhattunk már,
  • vals, amely ütem szempontjából olyan mint a bécsi keringő,
  • és a milonga, amely egy gyors pörgős, vidám játékos zene.

Argentin tangós fellépéseken, legalábbis amikor műértő tangós közönségnek táncolnak a sztárok, szokás legalább egy tangót, egy valsot és egy milongát táncolni. Szerintem ő az egyetlen a világon, aki három milongát is táncol a többieket képest.

Az alábbi videóban láthatjuk is a híres fehér öltönyében, bár itt a tangó cipője fekete.

Még életében dalt írtak róla

Nem tévedés van olyan tangó, azaz milonga amelyet róla-neki írtak. A címe "Milonga del Flaco Dany". A Flaco egy becenév, ami azt jelenti, hogy sovány, vékony és a dalban szereplő szöveg első két sora is a fehér öltönyéről emlékezik meg. " Flaco Danynak hívják / Fehér öltönye van és tűzszőke"
Spanyolul így néz ki a szövegrészlet:

"Le dicen el Flaco Dany,
traje blanco, rubio fuego"

A következő felvételen a 82 születésnapján stílusosan a fehér öltönyében a róla írt számra táncol. Micsoda jubileum, több mint 60 év tangó, micsoda élet!



Néhány héten belül 83 éves, kívánunk neki boldog születésnapot!


A szerző Szeghalmi Endre
argentin tangó oktató a Tango Libre Budapest tánciskolában.

A bejegyzés trackback címe:

https://tangolibre.blog.hu/api/trackback/id/tr6814750725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása