Tango Libre

A tangóról szabadon

A római pápa jobban kedveli D'arienzot mint Puglieset. És te? Szavazz!

Amikor elkezdünk tangózni, szinte minden nehéznek tűnik a kezdetekben és az egyik "legzavaróbb" körülmény talán a tangó zene. A kezdő lépések közepette elveszünk a ritmusok és a dallamok világában és az is frusztráló lehet, amikor a körülöttünk lévő tapasztaltabb tangósok szájából röpködnek a zenekarnevek. Itt az idő megtudni, hogy nekünk magyaroknak melyik a kedvenc zenekarunk, mert még a pápának is van kedvence.

A római pápa kedvenc tangó zenekara

Egy dolgot már tudunk, Ferenc pápa jobban szereti Juan D'Arienzot mint Osvaldo Puglieset. Ráadásul ez az ő az kedvenc tangózenekara is. Hogy honnan lehet tudni? Hát innen: 

FB. szavazás a kedvenc zenekarról

Ha már tudjuk a pápáét, akkor mi lehet nekünk magyaroknak a kedvencünk? Emlékszem, volt egy vicces, "nemzetközibb" próbálkozás, amikor a facebookon emojikkal lehetett szavazni. Sajnos Francisco Canaro zenekara már nem fért fel rá és így nézett ki: 
tango-szavazas.png Az ízlésünk és az, hogy ki a kedvenc zenekarunk sokat változik, eleinte ritmus imádók vagyunk, majd dallam orientáltak leszünk, ezek után pedig jönnek az egyéni preferenciák. Volt időszakom, amikor jobban szerettem Rodriguezt és volt, amikor jobban szerettem Canarot. Saját tapasztalatból mondom, soha nem mondd azt senkinek, hogy " Örökre D'arienzo lesz a kedvencem", mert nagy esély van rá, hogy tévedni fogsz  :) 

A szavazás

Legyünk komolyabbak, hajrá, derüljön ki, ki jelenleg a kedvenc tangós zenekar Magyarországon.
Szavazz! 
A szavazás jelenlegi állása akkor jelenik meg, ha már szavaztál. Jövő hét vasárnap éjfélig, azaz 2020 július 19-ig jöhetnek a voksok.

A vélemények változhatnak

Soha nem felejtem el, amikor egy alkalommal kezdő dj koromban beszélgettem Anibal Troilorol. A beszélgetőpartner Konrad Kynski volt, aki ma már Európa egyik legismertebb tangó dj-je, de abban az időben még ő is kezdő dj palánta volt.
Egy fesztiválon megbeszéltük azt, hogy Anibal Troilo nagyon nem jó zenéket játszik, kivéve az a 4-5 pergős szám, ami használható tőle a milongákon. 
 –
Eltelt 1-2 év.  A vélemény a következőképpen változott: Ez a Troilo zseniális, egy tangóisten, mindent szeretünk tőle kivéve az a 4-5 túlhasznált, kiégett számot, amit annyira imádtunk.

Azóta is eltelt jónéhány év és ma már mindent szeretünk tőle. Konrád is én is. Nem véletlen, hogy a következő idézet született Anibal Troiloról az 1996 óta megjelenő de azóta már megszűnt "El Tangauta" nevű tangós magazinban: 

Cuando uno empieza a bailar, baila kilómetros. Después, con los años, baila metros; más tarde, centímetros y después baila Troilo.

Amikor valaki tangózni kezd először kilométereket táncol. Évek múltán már csak métereket, még később már csak centimétereket és aztán táncol Troilót. 

Gyönyörű idézet, amely a 235. számú El Tangauta-ban, Troilo születésének a 100. évfordulóján jelent meg. A címlapja a második sor, hetedik oszlopban található meg.
el_tangauta.jpg

További források a legismertebb tangó zenékhez

Úgy érzed kevés tangózenekart ismersz? Az interneten se szeri se száma a tangó felvételeknek. Ha viszonylagosan kevés időd van, akkor érdemes megnézni a Gyenis Balázs alkotta, 10 zenekar, 20 énekes, 40 tangó gyűjtést és így biztosan nem fogsz felsülni a milongákon. 
Ha szakértő szeretnél lenni tangó társaságban, akkor érdemes tudni, hogy a négy talán legfontosabb zenekarról (Carlos Di Sarli, Juan D'arienzo, Osvaldo Pugliese, Aníbal Troilo) könyvet írt Michael Lavoccah. De például a Todotango.com-on is rengeteg információ segítheti a tangós tájékozódásod.

--
Kérlek mindenképp szavazz te is. Véleményed, hogy miért ez a kedvenc zenekarod, elmondhatod a Fb oldalon: Endre tangós blogja FB. oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://tangolibre.blog.hu/api/trackback/id/tr8015986780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása