Tango Libre

A tangóról szabadon

Tangó és rúdtánc? - Vertikális, de szenvedélyes

Milyennek képzelnéd el az argentin tangó és a rúdtánc ötvözetét? Nehéz vizualizálni, ugye? Elvégre a tangó egy páros improvizációs tánc, a táncosok leginkább egymásra és befelé figyelnek, míg a rúdtánc egyszereplős, legalábbis a legtöbb esetben. Egy biztos, előadóművészeti szempontból a rúdtáncot leginkább a színpadi tangóhoz lehetne hasonlítani és nem a tangó táncesteken látottakhoz.
sam-sandra-tango.jpg
Amikor a tangó a 19. század elején meghódította Párizst és az egész világot, akkora őrület lett belőle, hogy minden amit összekapcsoltak ezzel a tánccal, az sikeres lett. Miért ne lehetne összeboronálni a rúdtánccal is? Főleg manapság, amikor nagyon jól használható modern tangó zenék vannak. A következőkben kiválasztottam 4, megnézésre érdemes tangós-rúdtáncos videót. A fellépésekhez tartozó dalok megtalálhatóak a lentebb lévő zenei listán.

1. Flora Gattina, a burlesque showgirl

Ime az első videó ami egy tangós rendezvényen készült Amszterdamban, Hollandiában.



2. Moulin Rouge - El tango de Roxanne

Elena Gibson, világbajnok rúdtáncos produkciója a Moulin Rouge egyik betétdalára

3. Vertical tango

A tangó és rúdtánc a cirkuszban. Micsoda duó! A cirkusz fesztiválon aranyérmet nyertek ezzel a mutatvánnyal.

4. Cell block tangó

Csoportos rúdtáncos koreográfia a Cell Block tangóra

 

Modern vs. klasszikus tangó zene

A fentiekből is kiderül, hogy a modern tangó zene sokkal jobban inspirálja a rúdtáncosokat, mint a klasszikus melódiák. Ez azért nem véletlen, nem is tudom képzelni, ahogy valaki klasszikus tangó zenére spárgázik egy rúdon két méter magasan, fejjel lefelé.

Gyönyörű zenék vannak a tangóban. A legkönnyebb kategorizálás, a modern és a klasszikus. Íme két rövid lista, hogy jobban megismerkedj mind a kettővel.

Modern tangó zene

Hagyományos tangó zene



Jó zene hallgatást! Tipp: a legjobb tangó rádió egyébként Budapestről van.

A címlapfotó Vertical Tango - Carla Befera oldalról származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://tangolibre.blog.hu/api/trackback/id/tr3314567698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása